Ομιλίες / Δηλώσεις

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στο OPEN (Εκπομπή “Ώρα Ελλάδος 07:00 με τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη)

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε έχουμε κοντά μας τον κ. Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καλημέρα κ. πρόεδρε.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Καλημέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα και στους δύο, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ευχαριστούμε. Καλημέρα και στον Σπύρο τον Δημητρέλη, τον συνάδελφό μας, καλημέρα και στον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, τον καθηγητή.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. πρόεδρε, θα ξεκινήσουμε από εσάς, να μας πείτε σε ποια φάση βρισκόμαστε με τα ξενοδοχεία, έχουμε καταλήξει, ακούμε διάφορα για διακρατικές συμφωνίες, έχουμε σήμερα την τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών για τις πτήσεις, ποια είναι η εικόνα που έχετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κοιτάξτε, θα πρέπει να περιμένουμε κ. Παυλόπουλε, νομίζω ότι από μέρα σε μέρα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα βάλουν πλέον το πλαίσιο της ημερομηνίας και του τρόπου επανεκκίνησης του τουρισμού. Έχουμε ολοκληρώσει την επιτυχημένη πρώτη φάση, η δύσκολη είναι τώρα, η καινούρια φάση. Θα πρέπει να σας πω ότι οι προσδοκίες πρέπει να είναι πολύ χαμηλά. Δηλαδή αυτή τη στιγμή τουριστικά τουλάχιστον από πλευράς εσόδων βρισκόμαστε στο μηδέν. Οπότε λοιπόν οτιδήποτε χτιστεί από εδώ και πέρα, οτιδήποτε καταφέρουμε να κτίσουμε, νομίζω θα είναι προς όφελος και του τουρισμού και της οικονομίας. Θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε, νομίζω όχι πολύ. Έχει τεθεί πλέον το πλαίσιο, ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των οδηγιών των οποίων εξέδωσε, έχει ενθαρρύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ. Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό στοιχείο. Δηλαδή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή, το επόμενο διάστημα, θα δούμε πλέον ελεύθερες μετακινήσεις εντός ΕΕ και έβγαλε και από το τραπέζι και το τεράστιο αγκάθι με τις κενές θέσεις στα αεροπλάνα το οποίο ήταν απαγορευτικό να ξεκινήσουν οι πτήσεις. Αυτό πλέον δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο. Άρα λοιπόν όταν ξεκινήσουν οι πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι πτήσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι και γεμάτες.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Να τολμήσω να ρωτήσω, κρατήσεις, βλέπετε ενδιαφέρον, έχουν ξεκινήσει;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Όχι, κρατήσεις, κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή είμαστε σε κενό να το πω έτσι. Κρατήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μάλλον έναρξη της αερομεταφοράς, κάποιος που θα κάνει κράτηση ουσιαστικά θα είναι μία εικονική κράτηση υπό πάρα πολλές προϋποθέσεις. Αλλά όταν ξεκαθαριστεί αυτό το κομμάτι, σας λέω το επόμενο διάστημα θεωρώ, πολύ σύντομα αυτό θα ξεκαθαριστεί, τότε θα δούμε ποια πλέον είναι η προθυμία των Ευρωπαίων, μετά από αυτό που πέρασαν, που περάσαμε όλοι τους τελευταίους τρείς μήνες, να μετακινηθούν και να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. πρόεδρε, ποιους πελάτες θέλουμε, να το πω έτσι; Γιατί υπάρχει η εύλογη αγωνία και το ακούτε και εσείς και στο περιβάλλον σας, ότι βρε παιδί μου να έρθουν, αλλά με ποιες υγειονομικές ασφαλιστικές δικλείδες, γιατί οι μεγάλοι πελάτες μας, επιδημιολογικά, δεν τα έχουν  πάει όσο καλά τα έχουμε πάει εμείς. Και οι Ιταλοί και οι Γερμανοί και οι Ισπανοί και οι Σκανδιναβοί και οι Βρετανοί, άρα λοιπόν για ποιους πελάτες θα ανοίξουμε και με ποιες δικλείδες;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Από την άλλη θα σας πουν οι επιδημιολόγοι και η υγειονομική επιτροπή, ότι αυτό που φαίνεται πιο επικίνδυνο ίσως να είναι λιγότερο, στη λογική ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ανοσία σε χώρες που φαίνεται ότι έχουν κάνει πολύ κακή διαχείριση του υγειονομικού και έχει νοσήσει πολύς πληθυσμός. Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογο το ερώτημα, υπάρχει ένας φόβος, όπως σας είπα η Συνθήκη Σένγκεν επανεπιβεβαιώθηκε, άρα θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο, τουλάχιστον εντός ευρωπαϊκής επιτροπής, να πει η χώρα ότι, δέχομαι από τη μία χώρα και δεν δέχομαι από την άλλη. Αυτό αλλάζει για εκτός ΕΕ χώρες. Άρα λοιπόν προφανώς θα περιμένουμε να το δούμε αυτό. Θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο όμως να ξεκινήσει η μετακίνηση εντός ΕΕ και να επιλέγει μία χώρα ότι, δέχομαι από τη μία και δεν δέχομαι από την άλλη. Εμείς θα έχουμε προφανώς τις διαδικασίες μας. Αυτό που έχει ακουστεί κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυτό θα είναι περισσότερο για να αισθανθεί ο επισκέπτης που θα έρθει στη χώρα ασφαλής, ότι εφαρμόζονται διαδικασίες και να αισθανθεί βέβαια και ο ίδιος ο Έλληνας, ο εργαζόμενος στην τουριστική επιχείρηση και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, ότι υπάρχει διαδικασία η οποία τον προστατεύει από το να νοσήσει.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Τώρα θα σας δώσω ένα παράδειγμα, άκουγα έναν συνάδελφό σας, έναν ξενοδόχο, ο οποίος έλεγε ο άνθρωπος ότι τώρα ας πούμε που δεν θα υπάρχει ο μπουφές παραδείγματος χάριν στα ξενοδοχεία, ότι ουσιαστικά θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό για να μπορεί να πάει το πρωινό είτε στο τραπέζι, είτε στο δωμάτιο και τα λοιπά. Και ενώ έχουμε χάσει τη μισή σχεδόν τουριστική σεζόν, οι απαιτήσεις σε προσωπικό, με αυτά τα πρωτόκολλα, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ας μην το προδικάζουμε. Εγώ θεωρώ ότι θα υπάρχει ο μπουφές, αλλά σας λέω, είναι ζήτημα πλέον λίγων ημερών…

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: …άρα θα υπάρχει ο μπουφές, γιατί είναι από τα πρώτα που ακούστηκαν ότι δεν θα υπάρχει…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Αυτό σας λέω. Προφανώς οι διαρροές δεν κάνουν καλό γιατί δημιουργούν έναν παραπάνω φόβο.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δεν είναι δικές μας διαρροές, είναι το ρεπορτάζ τι έλεγε εκείνες τις ημέρες που κάναμε συζήτηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Δεν αναφέρθηκα σε εσάς, λέω, γενικότερα οι διαρροές δεν βοηθούν σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, διότι ο φόβος είναι πάρα πολύ μεγάλος και η αγωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εγώ εκείνο που γνωρίζω, επειδή σε κάθε περίπτωση έχουμε καταθέσει και εμείς ως ΣΕΤΕ και κοινωνικός εταίρος τις προτάσεις μας, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι τις επόμενες ημέρες πλέον, θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και θεωρώ ότι ο μπουφές επειδή το θίξατε, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν θα υφίσταται. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε τις τελικές ανακοινώσεις και από εκεί και πέρα να κρίνει κάθε επιχείρηση τις δυνατότητες τις οποίες θα έχει και βέβαια το αυξημένο κόστος, γιατί προφανώς θα είναι το αυξημένο κόστος. Αν εφαρμόσεις μία διαδικασία διαφορετική από αυτή που εφάρμοζες ως σήμερα, σίγουρα θα χρειαστείς και παραπάνω δαπάνες, έχοντας πολύ λιγότερα έσοδα. Αυτός είναι ένας πραγματικός φόβος και ένας πραγματικός κίνδυνος, αλλά μην ξεχνάμε αυτό που είπα στην αρχή, είμαστε στο μηδέν, είμαστε κλειστοί τρεις μήνες και αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ανοίξουμε.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. πρόεδρε, εικόνα σαφή για το ποσοστό των συναδέλφων σας που δεν θα ανοίξουν, θα αποφασίσουν δηλαδή ότι δεν θέλουν να σηκώσουν τα ρολά, έχετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Κ. Παυλόπουλε, θα έχουμε ας πούμε σε ένα μήνα από σήμερα και αυτό θα εξαρτηθεί, πέρα από το να καταλάβει ο επιχειρηματίας πλέον δυνητικά ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αγορές για φέτος το καλοκαίρι και από πότε, γιατί προφανώς μιλάμε για ένα διάστημα μετά τα μέσα με τέλη Ιουνίου, αυτό είναι η μία παράμετρος και η δεύτερη παράμετρος που θα πάρει την απόφασή του, είναι τα οικονομικά μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν  με το εργασιακό κόστος. Αυτά λοιπόν θα συνεκτιμηθούν και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις.  Σήμερα είναι τελείως υποθετική η οποιαδήποτε απάντηση έδινα, διότι εξακολουθητικά κάποιος θεωρεί τη χρονιά χαμένη. Θέλω να πιστεύω ότι ένα μικρό κομμάτι της σεζόν φέτος θα ανακτηθεί και θα υπάρξουν επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν…

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: …μια και το λέτε τώρα, λέτε για τα οικονομικά κίνητρα τα οποία θα δοθούν και τα εργαλεία που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, πάμε στον Σπύρο τον Δημητρέλη για να δούμε αν έχουμε μία εικόνα γύρω από αυτό Σπύρο. Θα επιδοτηθούν όλοι; Θα έχουμε φοροεκπτώσεις; Ποιες παρεμβάσεις σκέφτονται να κάνουν για να ενισχύσουν τους ξενοδόχους;

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Τρία εργαλεία μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ Άκη θα έχει το κλαδικό σχέδιο στήριξης του τουρισμού. Το πρώτο θα είναι φορολογικά, φορολογικές παρεμβάσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν κλειδώσει 3 παρεμβάσεις για ένα τρίμηνο καταρχάς, είναι η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα από το 24% στο 13%, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 24% επίσης στο 13% και είναι και η μείωση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης των τουριστικών καταλυμάτων από το 13% στο 6%. Θα είναι για 3 μήνες, μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, και θα επαναξιολογηθεί πάλι στο τέλος Σεπτέμβρη, αυτό λένε τουλάχιστον οι έως τώρα πληροφορίες. Μέσα στην εβδομάδα αναμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις. Θα υπάρχει ένα κομμάτι που θα έχει να κάνει με τα εργασιακά που είπε ο κ. Ρέτσος, οι πληροφορίες λένε ότι θα καταργηθεί το ελάχιστο ποσοστό, ο ελάχιστος αριθμός εργαζόμενων ανά ξενοδοχειακή μονάδα. Δηλαδή θα μπορεί ο ξενοδόχος να πάρει όσους εργαζόμενους θέλει να απασχολήσει και για όσο χρονικό διάστημα και με όποια μορφή εργασιακής σχέσης επιθυμεί και βεβαίως είναι το τρίτο κομμάτι το χρηματοδοτικό. Αναμένουμε πέρα από τα εργαλεία που υπάρχουν τα χρηματοδοτικά, πιθανότατα και κάποια νέα εργαλεία  χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης για τις τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. πρόεδρε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Είναι στο πλαίσιο των ζητημάτων που έχουμε βάλει στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, και σε προσωπικές επαφές, και με τελευταία επιστολή την οποία συνυπέγραψαν όλοι οι κλάδοι του τουρισμού, είναι οι άξονες αυτοί, δηλαδή ο άξονας της βιωσιμότητας και ο άξονας της ρευστότητας. Το εργασιακό είναι τεράστιο ζήτημα, γιατί δεν αφορά μόνο τη μείωση κόστους για τις επιχειρήσεις, αφορά 700.000 εργαζόμενους στον τουρισμό το Q3 του 2019, αυτά είναι επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ και εδώ να πω κ Παυλόπουλε ότι είναι πολύ κρίσιμο να καταλάβει κανείς ότι όσο λιγότερες θέσεις εργασίας χαθούν, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα παραμείνουν άνεργοι από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2021. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το πρόγραμμα αυτό της επιδότησης εργασίας, ο σχεδιασμός του, είναι αυτός που θα βοηθήσει την ανάσχεση της ανεργίας. Τα εργαλεία ρευστότητας είναι όπως τα είπε ο συνεργάτης σας. Εγώ θα προσθέσω ακόμα και τη μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2020 που έχουμε βάλει στο τραπέζι και έχουμε θέσει, δεδομένου ότι το 2021 ο συμψηφισμός θα γίνει αναγκαστικά αφού οι επιχειρήσεις θα είναι ζημιογόνες. Άρα λοιπόν αυτό φέτος θα λειτουργήσει ως ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο ρευστότητας για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Παρακαλώ περιμένετε…

Εγγραφή στο newsletter

Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ΕΕ 679/2016 (GDPR), ο ΣΕΤΕ χρειάζεται τη συγκατάθεσή σας για να επικοινωνεί μαζί σας, προκειμένου να λαμβάνετε τα newsletters του. Οι επικοινωνίες αυτές πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για να δείτε την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του ΣΕΤΕ, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο